Pomoc
Ogłoszenia
ogłoszenia
forum
forum
wydarzenia
wydarzenia
artykuły
artykuły
dziecko
dziecko
na wesoło
na wesoło
wizytówki
wizytówki
Wyszukiwarka
Szukana treść
dział dziecko
zaawansowane

Kategorie Dziecko

   Wiersze


   Piosenki


   Zabawy


   Przepisy


   Wyliczanki


   Linki


Partnerzy
Szukam Opieki Zaopiekuję się Jak korzystać
Dziecko

BARANEK Z MASY SOLNEJ

Autor:

piastunka


Dodał: piastunka
BARANEK Z MASY SOLNEJ
Zabawa:

szklanka mąki
szklanka soli drobnoziarnistej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
ok. 2/3 szklanki wody
1-2 łyżki oleju

kasza manna
farby akrylowe
klej wikol
małe muszelki w kształcie ślimaka

1. Przygotowujemy masę solną wg przepisu. Mieszamy mąkę z solą, dolewając powoli wody, aby masa nie była zbyt rzadka. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie zwarte i elastyczne. Pod koniec można dodać 1-2 łyżki oleju.
2. Przygotowujemy kulę dowolnej wielkości, w zależności od tego, jak duży ma być baranek. Nadajemy jej kształt tułowia baranka. Jeśli baranek ma być bardzo duży, to formujemy odpowiedni kształt z folii aluminiowej i obklejamy go warstwą masy solnej. Zapobiegnie to deformowaniu się tułowia w trakcie wysychania masy.
3. Przygotowujemy małą kulkę na głowę baranka. Przyklejamy głowę do tułowia, zwilżając miejsce spojenia wodą.
4. Rogi baranka formujemy z masy solnej, przyklejając do jego głowy dwa ślimaki. Rogi baranka można też zrobić z małych muszelek w kształcie ślimaka, które przyklejamy do głowy przed suszeniem w piekarniku .
5. Wyciskarką do czosnku formujemy cieniutkie niteczki, które będą tworzyły futro baranka. Niteczki delikatnie przyklejamy do tułowia baranka. Zaczynamy od dołu i pokrywamy niteczkami cały tułów baranka.
6. Wykałaczką zaznaczamy na głowie baranka oczy i pyszczek.
7. Gotowego baranka suszymy w piekarniku w temperaturze 70-80°C przez ok. 1 godzinę. Jeśli chcemy, żeby baranek był ciemnego koloru, to pod koniec suszenia zwiększamy temperaturę do 180°C i przypiekamy go na złoty kolor.
8. Jeśli nie zrobiliśmy barankowi futerka z masy solnej, to możemy je teraz zrobić z kaszy manny. Pokrywamy tułów baranka warstwą wikolu i obtaczamy go w kaszy mannie tak, aby dokładnie się nią obkleił.
9. Na koniec warto jeszcze baranka ozdobić, malując jego rogi farbami.

Tagi
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło


 zapamiętaj mnie


O nas   Regulamin   Polityka prywatności   Napisz do nas   Poleć nas  Reklama   Mapa Strony

EFS EFS EFS Powered by powered by php-fusion & Design by Matonor
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2008 piastunka.pl, korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu